mandag den 12. maj 2008

Flygtninge skal vende tilbage

Hundredtusinder af kenyanere, der blev fordrevet under urolighederne efter valget i december, skal forlade deres flygtningelejre og vende tilbage til deres hjem. Det er den kenyanske regerings officielle politik.
Civilsamfundsorganisationer, der arbejder med freds- og forsoningsaktiviteter, har dog advaret mod at sende de fordrevne hjem, hvis ikke jorden foerst bliver goedet for at forsone dem med de mennesker, som har jaget dem vaek.
I sidste uge besoegte jeg lejre for fordrevne nogle af braendpunkterne under krisen i Rift Valley. Det var tydeligt, at mange af disse mennesker slet ikke er klar til at vende tilbage. Hadet mod den stamme, der stod bag myrderier, vold og ildspaasaettelser er til at tage og foele paa. Vi snakkede blandt andet i et par timer med nogle skoleboern fra Kikuyustammen i en lejr ved Naivasha. De kom fra forskellige steder i Rift Valley og var alle blevet jaget fra hus og hjem af den rivaliserende Kalenjinstamme. Mange af boernene var tydeligvs stadig traumatiserede af hvad de havde set og oplevet. Og de fleste sagde, de hadede kalenjinerne og ikke ville tilbage og bo blandt dem. Svaert at bebrejde dem, naar man taenker paa, at mange af dem har set deres hjem blive braendt og paaroerende eller bekendte blive myrdet.
Mellemfolkeligt Samvirke samler paa soendag ind til freds- og forsoningsarbejdet i Kenya. Jeg har set med mine egne oejne, at behovet er der...

Ingen kommentarer: